Waarom dragen


Het dragen van je kindje is heel fijn, warm en gezellig. Maar buiten dat heeft het nog een hoop andere voordelen;

Goed voor de ontwikkeling

Als je je kindje ergonomisch draagt. Dan neemt het lichaam van het kind zijn natuurlijke houding aan. Deze houding noemen we de kikkerhouding, of de M-houding. Dit is goed voor de ontwikkeling van de heupjes, en ook word zo de ruggengraat het minst belast. De bewegingen die jij maakt tijdens het dragen helpen je baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en evenwicht.

 

Minder prikkels

Tijdens het dragen kan een baby zich afschermen tegen prikkels. Hij kan gemakkelijk bij je weg kruipen. Dit in tegenstelling tot liggend op de rug in de kinderwagen of zittend in de buggy. Ook zitten ze als ze gedragen worden op ooghoogte van andere mensen, en zo maken ze op een fijne manier kennis met de wereld. Het ziet hoe zijn ouder/verzorger reageert op verschillende mensen en situaties en kan dit al innerlijk nabootsen. 

 

 

Handen vrij

Als je je kindje draagt in een draagdoek of draagzak heb je zelf je handen vrij. Zo kun je het huishouden doen, de hond uitlaten, boodschappen doen en nog veel meer, Terwijl je tegelijkertijd je kindje fijn dichtbij je draagt. Dragen is dus erg praktisch. En persoonlijk vind ik het dragen van een kindje veel makkelijker als stoeien met een kinderwagen over een onverhard pad, bijvoorbeeld het strand of het bos.

 

Dragen als medicijn

Als je kindje niet lekker is, dan wil het niets liever als lekker dicht bij een vertrouwd persoon ziin. Als je je kindje dan draagt, help je je kindje om zich lekkerder te voelen. Als ze onrustig zijn of buikkrampjes hebben, help je ze te ontspannen. Bij pijn werkt jouw lichaamswarmte beter dan een kruik. En als een kindje koorts heeft, dan help jij, met je eigen lichaamswarmte om zijn koorts te reguleren.

 

Veilige hechting

Een baby heeft huidhonger. Hij wil graag veel gedragen worden en dichtbij je zijn. Door te dragen help je een baby om zijn stress weg te nemen, dit kan hij namelijk nog niet zelf. Dragen draagt bij aan een veilige hechting en een goede band tussen ouder/verzorger en kind.